"Program wsparcia i pomocy psychologicznej w łagodzeniu stresu spowodowanego niepełnosprawnością osób przewlekle chorych mających na celu poprawę ich funkcjonowania psychospołecznego"

W ubiegłym roku w miesiącach październiku, listopadzie i grudniu Fundacja Palium przy wsparciu Fundacji dla Zdrowia , która organizując wypożyczalnię sprzętu rehabilitacyjnego, urządzając salę rehabilitacyjna przyczyniła się do tego iż bez problemu mogliśmy aplikować i zrealizować projekt Ministerstwa Zdrowia. Był to "program wsparcia i pomocy psychologicznej w łagodzeniu stresu spowodowanego niepełnosprawnością osób przewlekle chorych mających na celu poprawę ich funkcjonowania psychospołecznego". Pieczę nad chorymi sprawowali : lekarz dr Joanna Drat-Gzubicka, psycholog Agata Obuchowska, pielęgniarka Brygida Frymark oraz fizjoterapeuta Joanna Gostomczyk. Zajęcia z rehabilitacji ruchowej odbywały się dwa razy w tygodniu; pacjenci mieli możliwość zapoznania się ze sprzętem do terapii ruchowej (UGULE, rotory) manualnej (stół do ćwiczeń koordynujących, precyzyjnych pracy rąk), korzystania ze środków zaopatrzenia ortopedycznego, przyborów do poprawnej nauki chodzenia, lokomocji (tor do nauki chodzenia, kule, balkoniki). Celem zajęć była również poprawa jakości życia, edukacja pacjentów na temat tej jakże specyficznej jednostki chorobowej, z którą codziennie się borykają. Akceptacji swojej niepełnosprawności, umiejętności wykorzystania sprzętu terapeutycznego, integracji ze społeczeństwem, a także poprawa ich stanu psychiczno-emocjonalnego. Pacjenci poznawali osoby z podobną niepełnosprawnością, mogli wymieniać się swoimi spostrzeżeniami, doświadczeniami, przebywać z grupą, uczyć się współdziałania oraz współzawodnictwa. W prowadzonych zajęciach pomagały dwie wolontariuszki Paulina Małek oraz Magdalena Jasińska uczennice Wojewódzkiego Zespołu Szkół Policealnych o kierunku technik masażysta. W programie wzięło udział ponad 40 osób. Cykl zakończył się spotkaniem podsumowującym kwartalną pracę. Przy wspólnym stole zasiedli razem z pacjentami i ich rodzinami organizatorzy programu, pracownicy oraz wolontariuszki Fundacji Palium.

Na prośbę osób uczestniczących w programie będziemy nadal prowadzić zajęcia rehabilitacyjne oraz logopedyczne wykorzystując między innymi środki pozyskane od darczyńców w roku ubiegłym. Jeżeli będzie taka możliwość to również w tym roku Fundacja Palium będzie pisać podobne programy i aplikować je do Ministerstwa Zdrowia. Bardzo wzruszające były podziękowania uczestników za umożliwienie im bezpłatnego korzystania z zajęć rehabilitacyjnych , za rozmowy z Panią Agatą - psychologiem. W programie mogłoby uczestniczyć więcej osób chorych, niepełnosprawnych gdyby informacja o tym do Nich dotarła. Przykro nam, że Gazeta Pomorska, która na pierwszej stronie dodatku regionalnego ma nieodpłatna rubrykę informacyjną, gdzie mieszkańców naszego regiony informuje o różnych zdarzeniach (np. programy profilaktyczne NZOZ-u Eskulap czy NZOZ-u Gemini) pomimo naszej dwukrotnie faxowanej prośby nie umieściła informacji z zaproszeniem do uczestniczenia w programie. Czy Pani Redaktor Naczelna Maria Eichler uważa a, że chorzy którzy z dnia na dzień utracili z powodu choroby sprawność fizyczną, zdolność mówienia powinni być skazani na pozostanie bez pomocy ? Czy Pani Redaktor Naczelna uważa że niepełnosprawność spowodowana udarem mózgu nie zasługuje na uwagę gazety ? Czy może chodzi o fakt, że program realizowała Fundacja Palium, która również prowadzi NZOZ Medicor, Hospicjum ZNMP? Prezes Fundacji Palium Barbara Bonna