Jesteś
osobą odwiedzającą naszą stronę.

O Nas

1 % podatku

Pola Nadziei

Hospicjum to też     życie

Przekazując 1% swojego podatku na rzecz Fundacji Palium. Pamiętaj wspierasz tych, którzy potrzebują pomocy.

1% podatku za rok 2014 wspólnie możemy nieść pomoc chorym i cierpiącym.

Jak przekazać 1% podatku na rzecz FUNDACJI PALIUM?

Jeśli jako podatnik chcesz wykorzystać swoje prawo do przekazania 1% na rzecz jakiejś organizacji, musisz w zeznaniu:

• podać nazwę tej organizacji - FUNDACJA PALIUM

• podać numer wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego - 0000241457

• podać, w jakiej wysokości organ podatkowy ma dokonać wpłaty (oczywiście nie więcej niż 1%     podatku)
  • możesz (ale nie musisz) wskazać konkretny cel, na które ma być przeznaczony 1% twojego     podatku

• możesz też zaznaczyć, że zezwalasz urzędowi skarbowemu na poinformowanie organizacji pożytku     publicznego o tym, że to właśnie Ty przekazałeś jej 1% procent podatku.

Z możliwości przekazania swojego 1% podatku mogą też skorzystać emeryci i renciści. Nie każdy o tym wie, dlatego prosimy, przekaż tę informację Twoim znajomym, którzy otrzymują od państwa świadczenia emerytalne lub rentę i co roku oddają w całości podatek fiskusowi.
         Nie muszą tego robić! Mogą sami zdecydować o tym, co stanie się z 1% ich podatku. Mogą pomóc komuś, kto jest nieuleczalnie chory i dzięki darowi ich serca będzie mniej cierpiał.

Jak przekazać 1% podatku na rzecz podopiecznych hospicjum? Jeżeli emeryt lub rencista nie ma innych dochodów poza emeryturą lub rentą, dostaje rozliczenie od ZUS lub KRUS. By przekazać 1% podatku, musi wypełnić formularz PIT-37 w taki sam sposób jak inni podatnicy, a następnie dostarczyć go do urzędu skarbowego.

Przypominam również, że poszerza się grono podatników, którzy mogą przekazać 1% organizacjom pożytku publicznego. Mogą to być: podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych, podatnicy opodatkowani ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych, podatnicy prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą i korzystający z liniowej, 19-procentowej stawki podatku.