"Pola Nadziei" to kampania na rzecz opieki paliatywnej i hospicyjnej. Jej organizatorem i koordynatorem w Polsce jest Hospicjum św. Łazarza w Krakowie. Międzynarodowym symbolem programu są żonkile, które przypominają o osobach cierpiących, oczekujących naszej pomocy i opieki w trudnym okresie jakim jest umieranie. Już w czasach starożytnych żonkil był symbolem nadziei na nowe życie - odrodzenie, a dzisiaj żonkil jest symbolem nadziei w walce z chorobą nowotworową. Kwiat poprzez swoją subtelność, barwę i zapach uświadamia nam wyższe cele istnienia symbolizując kruchość i ulotność życia.

13.10.2009 r. zasądziliśmy ten kwiat w centrum naszego miasta, aby przypominał nam o ludziach przebywających w hospicjum. Każdy z zebranych otrzymał też cebulkę żonkila którą będzie mógł zasadzić w własnym ogródku lub doniczce aby stworzyć małe pola nadziei. W Chojnicach program realizowany jest po raz piąty. W tym roku zasadziliśmy wspólnie z mieszkańcami Chojnic 2000 cebulek żonkili.

Pamiętajmy nigdy dość mówić i przypominać, a szczególnie uwrażliwiać młodych ludzi na cierpienie drugiego człowieka. To bardzo ważne, bo ruch hospicyjny potrzebuje wolontariuszy. Chodzi o to, żeby młodzi ludzie pomagali nie tylko ludziom, którzy są w hospicjach, ale wszędzie tam, gdzie jeden człowiek potrzebuje pomocy drugiego